Dag 7: Hjo - Askersund - Kolsva - Bockhammar - Fagersta

Tillbaka vid Vättern somsagt. Övernattningen i Hjo hade självklart ett syfte då vi ville besöka Café Grönköping. Så vi började med frukost där, vilket var väldigt lyckat. De känndes fint att få avnjuta dagens första räksmörgås nere på terrassen o höra vätterns vågor slå. Den får helt klart godkänt, men ändå långt ifrån Arboga-klass. Johanna sken upp då hon såg att de vegetariska utbudet stod upp för sig. Ciabatta med mozarella, tomat & basilika fick bli hennes start på dagen och den var fullt acceptabel. Cafét var riktigt schysst, hade jag bott i Hjo hade jag säkerligen käkat frukost där flertalet dagar i veckan.

Nästa destination för dagen var Konditori Ritz i Kolsva men då vi kände att vi behövde stilla senaste tidens uppkommna sockerbehov beslöt vi oss för att stanna redan efter 8 mil i Askersund. Det var en hit! En liten o vacker stad med flertalet spännande kaféer. Vi snurrade in på Café Tutingen med anor ända från 1784. Bra val av oss. De erbjöd ett brett sortiment av både smörgåsar och bakverk. Johanna har övertalat mej om att finns det bakverk med citron i ska man givetvis slå till på en sån, varav vår "på-frukost" fika bestod av en varsin citron cheesecake och två koppar kaffe. Cheesecaken var fin, som allt annat med citron på den här resan också varit. Även kaffet här höll måttet, levererat av Zoega. Jag har analyserat kaffe sorterna på de ställen där jag haft möjlighet och faktum är att de serveringar som använt sig av Zoegas kaffebönor har haft det absolut vassaste kaffet... Så nu vet ni det! Första gången på resan jag glömt kameran / mobilen i bilen så de blev tyvärr inga foton.

Tur att vi var så pass smarta att vi stannade till i Askersund för vårt stopp på Konditori Ritz i Kolsva är vårat största och kanske enda misstag hittills. Anledningen till att fiket kommit med på vår resa från början är för att jag åkt förbi Ritz flera gånger tidigare och tyckt det sett spännande ut. Men synen bedrar. Först och främst vågade vi knappt gå in p.g.a. att det satt 3st stora hundar utanför ingången. Eller snarare en schäfer och två vargliknande raser. Väl inne möttes vi av en mycket uppstressad kvinna bakom konditoridisken, de kan ha varit fru Ritz själv. Förstod inte riktigt varför hon stressade runt då det inte fanns något att stressa upp över överhuvudtaget. Utbudet var minimalt, och fikabrödet ett par dagar gammalt. Johanna åt inte ens upp sin kanelbulle. Räddningen blev kaffet som var helt ok. Jag måste få citera fru Ritz när hon såg mynten i Johannas plånbok vid disken: "Oj då, där inne finns de mycket gött". Haha, jag blev tvungen att gå ut en sväng för jag kunde inte hålla mej för skratt. Men hon får pluspoäng, skämta (om hon nu gjorde det) kunde hon i alla fall.

Sista stoppet innan vi ankom till Fagersta blev vid Ebba Brahes lusthus i Bockhammar. Jag vet sedan tidigare att det är trevligt och bra där och så var fallet även vid detta besök. Kaffe & blåbärskaka för 35kr, serverat av den mycket snälla herren som jag tyvärr ej kan namnet på. Han fick hjälp av sina barnbarn (?) och de alla var på bra humör. Att stanna till och fika i Bockhammar känns lite som att sitta och fika i någons trädgård. Hemtrevligt med andra ord. Loppis på övervåningen och Ebba Brahes lusthus alldeles bakom knuten.

Nu har vi anlänt till Fagersta och i morgon ska vi gå loss på fiken här i trakterna. Hembygdsgården, Englaro i Ängelsberg, Elsas Konditori i Norberg o.s.v...

Dagens musiklektion: The Bronx 2:a och 3:e album.

Hörs imorgon!
// Stefan



Café Grönköping i Hjo


Baksidan, tillika trädgården på Café Grönköping


Räkis


Mackor & Stefan vid vättern


Torr kanelbulle och rån på Konditori RItz i Kolsva, Västmanlands Län.


Café Bockhammar & Ebba Brahes lusthus strax utanför Fagersta.


Blåbärskaka med vaniljsås.

Kommentarer
Postat av: Becca

När ni går igenom utbudet i fagersta lär ni ju även ta en kik i Lövparksträdgården..väldigt nära Hembygdsgården men dom har bara öppet lör-sön så passa på då Kostar förvisso cirkus 20 spänn att gå in i deras supermysiga trädgård men det är lummigt och mysigt och slår vallonen med hästlängder!Ps. ta med FP-kortet för då går man in billigare..eller gratis!Ds.

2009-07-22 @ 19:36:50
URL: http://reberecca.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0