Dag 6: Bengtsfors - Fjärdingen - Håverud - Skara - Hjo

Dagen började med resans andra bakslag, Bruksfiket utanför Bengtsfors var oannonserat semester stängt. Det såg som tur var inte särskilt imponernade ut så vi åkte vidare mot Håverud. Stefans kaffesug och mitt eget sockersug tog dock överhand, hittade ett fint litet fik på landsvägen, Fjärdingen. Fiket passade fint ihop med våra andra besök. Eftersom att det är min namnsdag åt jag jordgubbstårta, med jordgubbar från deras egen odling. Stefan körde mer på jultema och åt saffranskaka exotiskt kryddad med pinjenötter och pistagegrädde. Fjärdingen må vara aningen svårhittat men är väl värt ett besök om du är ute och åker på vägen mellan Bengtsfors och Håverud.


Akvedukten i Håverud var dagens kulturella gärning. Stefan var så peppad på den  att han dansade nedför trapporna och ville hela tiden hitta en bättre utsiktsplats för att inspektera slussprocessen. Då jag inte har någon som helst erfarenhet av slussar fick han även förklara hur det fungerade för mig. Åk dit, men förvänta dig inte att hitta något bra fik precis i närheten!

Efter denna blåsiga utflykt blev vi kaffesugna igen, stannade till på ett ställe längs vägen, Bonaparte. Vi hann dock knappt kliva in innan vi gick ut igen pga av dåligt utbud och helt fel känsla. Vi börjar helt enkelt bli kräsna. Tilläggas bör att vi såklart aldrig skulle vänt om det hade varit ett av våra inplanerade stopp.

Vi åkte vidare som planerat till Skara för att göra ett besök på Bert Karlssons favoritfik, Gustafssons konditori. Här drogs våra blickar genast till napoleonbakelsen, detta är en bakelse som man kan tro finns på alla fik men så verkar det inte vara nu för tiden då dagens napoleonbakelse är den första vi sett i konditoridisken. Det visade sig vara den bästa napoleonbakelsen vi båda någonsin ätit, bakad med perfektion! Glasyrskalet kan ju annars vara lite för hårt och göra att hela bakelsen blir förstörd efter första tuggan, så var inte fallet här! Bakelsen höll från början till slut!
Dessutom var kvinnan bakom disken fantastiskt trevlig och så även Gustavssons konditori i sin helhet!  Jag vill även nämna att Stefan fick rysningar när han tänkte på att han för ett par år sedan skulle träffa Bert Karlsson på nämnda fik.

Nu sitter vi i Hjo, och kan därmed stoltsera med att vi kört runt hela Vänern och är tillbaka vid Vättern igen. Eftersom att jag fortfarande inte innehar något körkort är det Stefan som kör runt oss medan jag sitter som en kung i passagerarsätet och agerar DJ.

 Imorgon börjar vi med frukost på Café Grönköping!

Dagens musiklektion: Björn Olsson - Kräftskivan.

/Johanna


Fjärdingen.


Jordgubbstårta, konstnärligt foto.


Saffranskaka.


På väg ut från Fjärdingen.


Bert Karlssons stammisställe, Gustafssons konditori.


Den ultimata Napoleonbakelsen.





Kommentarer
Postat av: Namnsdag

Har han grattat dig då

2009-07-22 @ 01:23:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0