Dag 5: Arboga - Säffle - Duse udde

Första inlägget som får äran att skrivas utomhus. Sitter utanför stugan på Duse udde camping i Säffle och tänkte sammanfatta dagen.

Konditori Saga i centrala Arboga blev mitt o Johannas första stopp för dagen. Ett fik i 50-tals stil som föll oss båda i smaken. De kändes riktigt fint att få inleda dagens första fika med en redig räkmacka. Så redig att de t.o.m utannonserade den som "dagens lunch" på skylten utanför. Det ska de icke skämmas för då den gott o väl räckte som lunch. Handskalade räkor på finaste tekakan. Så speciellt mycket mindre var inte Johannas bulle som hon också var mycket nöjd med. Kaffet var schysst, och så kan vi även sammanfatta besöket på Konditori Saga. Bara dess charmiga neonskylt drar uppmärksamhet till sig. Ni som inte har er hemvist alltför långt ifrån Arboga tycker vi absolut ska titta in på Saga och Arboga som trots höga vattennivåer är en väldigt vacker stad.

En transportsträcka på ca. 20 mil och en takeaway kaffe på Preem, sen var vi framme i Säffle. Strax efter klockan 15:00 klev vi in på Kafferepet, också det ett fik som andas 50-tal. Johanna sken upp då hon såg att de flesta kaffekoppar och fat var av varierande slag och pekade på ett gäng av dem och påtalade att de även fanns hemma i Malmö. Hallon & blåbärspaj, aftereight kladdkaka, en ostmacka och två koppar kaffe var det som föll oss i smaken och det till det ringa priset av 94 kr. Klart överenskomligt! Jag lär slå ett slag för kaffet. Presskanna som serverades till bordet och höll fin kvalitet. Det räckte till flertalet påtårar i deras gamla fina porslinskoppar. Kafferepet höll oss kvar en längre stund, förmodligen vår längsta fika hittills på resan. Säkerligen mycket tack vare den lugna stämningen och den vackra 50-tals inredningen.

Fastän jag åt en väldigt god räckmacka tidigare idag så ångrar jag lite grann att jag inte gick loss på Kafferepets allra största räksmörgås. "Räksmörgås deluxe", 300g handskalade smögenräkor för 98 kr. Haha, 300g! Det är ju nästan ett halvt kilo räkor på en och samma smörgås. Inspekterade ett foto på denna specialitet och såg inte ens smörgåsen i botten, men däremot ett hav av räkor. Må vara top-notch bland räksmörgås fantaster...

Dagens musiklektion: Tom Petty

Lev väl!
// Stefan


konditori Saga, Arboga


bästa bullen i stan


räkmackan i Arboga


Kafferepet i Säffle


Riktigt gott kaffe serveras i presskanna!


Kakor & porslin på Kafferepet

Kommentarer
Postat av: Christa

Det känns som en evighet sen jag var i gamla Säffle...och Kafferepet existerade inte när jag var där senast. Är född och uppvuxen på orten, men har inte varit is Sverige på länge.



Tack för bilderna och recensionen :D Har haft planer på att ta en fika på Kafferepet när jag får möjlighet att åka tillbaka igen :)

2009-07-23 @ 10:18:25
URL: http://droppar.christastjean.co.uk
Postat av: Janne

Trevligt att ni Gillar detta Smultronstället så gôtt.Skulle ni någon gång i framtia ändra er och åka på en "räkmacketur" så finns det ett ställe som är Världskänt i hele Värmland,nämligen Liljenäs hembygds cafe i Värmskog"Räkmackans paradis" ca 5mil nordväst om säffle där gôtt fôlk har di räksmörgåsser som är dubbelt så store som dina 300gr´s du gluttade på tidigare,kan bara säga att det inte bara är folk från traktens skrymslen som letar sig dit utan även utsockenes människor vallfärdar hit om sommaren,så har ni ändå vägarna förbi så vrid på kringlan och styr in där,ni blir "fast på en gång",ha de så gôtt i swedens avlånga land..mvh Janne i karlstad "solstaden No1"

2009-07-23 @ 10:48:08
URL: http://www.arstuga.org/varmskog/index2.htm

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0