Dag 4: Vadstena - Kornettgården - Katrineholm - Taxinge slott

Lokalproducerad frukost från Östenssons livs, detta resulterade i att Stefan bara fick i sig en kopp kaffe i stället för två. Körde vidare till Linköping för att växla in Euro till svenska kronor eftersom att det börjar sina i fikakassan. Vi hittade tyvärr inget öppet växlingskontor i ösregnet men kom i alla fall på att ett fik vi fick stryka från gårdagens rutt pga tidsbrist nu hanns med. Åkte till Kornettgården utanför Vreta kloster och tittade på deras stora samling av prylar från svunna tider. Jag upptäckte att hälften av grejerna även fanns i min egen lägenhet i malmö och kände mig nöjd med tillvaron.

Kaffe och kaka går att köpa på kornettgården, vi bestämde oss dock för att hoppa över fikat här då det hade strukits från fikaplanen och att vi dessutom visste att konditori Ciro i Katrineholm håller erkänt hög kvalitet då Stefan har varit där tidigare. När vi kom fram till nämnda konditori visade det sig dessvärre at de oannonserat  hade stängt för semester. Detta möttes av svordommar från fikakommitén. Då vårat motto är att det inte finns några problem, bara lösningar skramlade vi fram ett nytt fik i centrala Katrineholm. Café Sultan, svårt att uttala och inget att ha,  gick  igenom både mat och fikautbudet utan några större kommentarer förutom om wienerbrödet med jordgubbar som fick betyget "fantastiskt äckligt" av Stefan. Jag intog min dagliga kanelbulle, men har inget speciellt att säga om den tyvärr.

Nästa stopp var Taxinge slott i Nykvarn utanför Södertälje, ett fik vi har haft höga förväntningar på enda sedan vi hittade det för några månader sedan. De höga förväntningarna uppfylldes, enda minus får den något trötta personalen som iaf var enhetligt klädda i klänning med volang.

När jag såg utbudet höll jag på att ramla omkull för att det såg så bra ut, stubbegården var facinerande men Taxinge slott tog det till nya höjder. Här tar man vad man vill ha av tårtor och kakor och betalar styckvis. Eftersom att vi efter några dagars fikande har lärt oss att citron är en underskattad delikatess i bakverk tog vi givetvis varsin bit av citrontårtan. En apelsinbakelse och en bit av marrängtårtan, bättre middag på slottet är svårt att få.

Fikat kan avnjutas inomhus i salongerna med kristallkronor eller utomhus i den fina slottsträdgården. Bästa stället hittills tycker vi!

Prisläget var helt okej även om det antagligen är svårt att hålla sig till ett av bakverken, därmed kostar det ju också lite extra. Åker man hit behöver man dock ingen middag senare!

Dagens musiklektion: The Hellacopters samlade verk

/johanna



kornettgården



bild på Ciro tagen tidigare i år, då det hade öppet.


 
Taxinge slott


middag


citrontårtan


Stefan i slottsträdgården


Johanna inspekterar konsten.


 

 

Kommentarer
Postat av: Alo Gobi Lindström

Världens bästa blogg alla kategorier! Och den där Johanna är söt!



2009-07-20 @ 18:56:01
URL: http://www.ivanhon.com/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0